Seraya

– in samenwerking met Stichting WINS

In 2008 bereikte ons een hulpvraag vanuit Seraya, een afgelegen en uitgestrekt dorp langs de Oost-Balinese kust. Omdat daar veel arme gezinnen wonen, dreigden veel kinderen hun school niet af te kunnen maken. In datzelfde jaar ontvingen wij van een school in Berlicum een prachtig bedrag van € 4300,= dat we aan deze 47 kinderen mochten besteden. We hebben in eerste instantie de kinderen alleen voorzien van nieuwe schoenen en schooluniformen, want zonder deze uitrusting mogen ze niet naar school. Vervolgens zijn we na gaan denken over een structurele oplossing. Een paar maanden later kwamen we in contact met Stichting WINS die met hun ‘learning centers’ op Bali en Java al de nodige ervaring hadden opgedaan. Na verschillende gesprekken met elkaar besloten wij samen met hen in Seraya ook een learning center te starten. In juni 2009 is dit al van start gegaan. We vonden een lokale coördinator die dit wilde gaan leiden, Wayan Berata. Het centrum is bij zijn huis, het ligt vrij afgelegen, maar er is wel alle ruimte om in de toekomst gebouwen neer te zetten. En de kinderen hebben daar een lange wandeling voor over. Sommigen lopen meer dan een half uur om hier iedere dag naar toe te komen. Voor de kinderen zoeken we sponsors zodat ze op de (meest  dichtstbijzijnde) school kunnen blijven. Na school komen ze naar ons learning center waar ze, verdeeld in drie groepen, les krijgen in Engels, computer, Balinese dans en afhankelijk van de aanwezige vrijwilligers andere (levens)lessen.  Door deze extra lessen hopen we hun kansen voor de toekomst te vergroten en door de verschillende vrijwilligers die uit alle hoeken van de wereld komen, ook hun blik te verruimen.

De lessen begonnen ‘onder de boom’ of als het regende in het piepkleine huiskamertje van Wayan Berata. In 2010 hadden we de middelen om een prachtig klaslokaal te bouwen in de vorm van een Bale, dus alleen een overkapping waar de wind heerlijk doorheen kan waaien. We hebben het hier over het warmste gedeelte van Bali. Door lokale mensen gebouwd, ook de tafels en stoeltjes zijn in het dorp gemaakt. Door andere gulle giften waren we ook in staat om twee simpele gastenverblijven te bouwen voor de vrijwilligers en een computerruimte/bibliotheekje.
eerst les in het piepkleine huiskamertje en nu in een heerlijke open ruimte waar ook volop ruimte is voor danslessen
 
Bali Bundar betaalt het salaris voor de coördinator en een parttime lokale penningmeester gedurende 5 jaar, na deze 5 jaar moeten ze zelfvoorzienend zijn. Voor de kinderen zoeken Bali Bundar en Stichting WINS gezamenlijk naar schoolsponsors. De financiële handelingen en verantwoording van de sponsorships ligt bij Stichting WINS.
In 2012 heeft Wayan 2 goede gastenkamers gebouwd met een eigen badkamertje, hier vinden de vrijwilligers een heel prettig onderkomen tijdens hun verblijf.
In 2014 is er een tweede klaslokaal gebouwd. Dit is geen open ruimte, wat gedurende het regenseizoen prettiger werken is. Een nieuw computerlokaal is daarnaast gebouwd, en een bedrijf uit Singapore heeft dit ingericht met nieuwe computers inclusief enkele dagen instructie.
Juni 2014 stopte de financiële ondersteuning voor Wayan en zijn penningmeester. Hij moet het nu helemaal zelf gaan doen, uiteraard proberen we hem nog steeds met raad en daad terzijde te staan. De sponsoring van de kinderen loopt gewoon door. 

Voor 32 kinderen hebben we inmiddels een schoolsponsor gevonden. Bent u geïnteresseerd in het sponsoren van een kind in Seraya? Kijkt u dan even op de volgende website, u komt dan bij het overzicht van de kinderen die nog wachten op een sponsor. http://yayasanserayabundar.org

In het jaar 2015 was er een hele enthousiaste vrijwilliger, door eigen fondswerving heeft ze het voor elkaar gekregen een sportveld aan te leggen waar iedere dag na de lessen volop gesport kan worden. In 2016 zijn er nog 3 gastenkamers en een kleiner open klaslokaal gebouwd. Er zijn totaal nu 7 gastenkamers voor de vrijwilligers, en ze worden bijna altijd volop gebruikt. 

 

Afbeelding invoegen

 
 
Afbeelding invoegen